Onwaarschijnlijke ontknoping in en tegen Weert

Geplaatst: 29 oktober 2014 in Wedstrijdverslag

IMG_5185Is basketbal een ellendige of juist een fantastische sport? Na de wedstrijd in Weert van dinsdagavond dacht de thuisploeg het eerste en omarmde Rotterdam de tweede kwalificatie.

Als Weert wordt voorgesteld kijken er 124 mensen toe, van wie er 19 voor Rotterdam komen. Weert verdient, zeker na de overwinning op Amsterdam, veel meer publiek. Maar de helft van de 124 man komt uit de businessclub, en dat is dan voor ons weer om jaloers op te zijn. Bij Weert ontbreekt Joost Padberg, bij Challenge Sports zit Vaidas Tamasauskas geblesseerd op de bank.

De sprongbal is voor Weert, de eerste score ook. De eerste minuten gaat het gelijk op, van 9-7 wordt het 9-10 door een driepunter van Matthew Otten. Daarna moet Challenge Sports het initiatief aan de Limburgers laten. Het lengteoverwicht van Rotterdam zorgt voor de ene aanvalsrebound na de andere, maar de afwerking is bijzonder ongelukkig; zelfs de eenvoudigste ballen willen er niet in. Bij Weert loopt het beter, bij 15-10 vlucht Armand Salomon in een time-out.

Het baat weinig, Weert scoort makkelijk en verdedigt zeer compact. De Rotterdammers blijven falen in hun driepuntpogingen. Het leidt tot een kwartstand van 25-15. Jeremy Ormskerk, de Weertse pointguard, is dan al topscorer en hij zal dat in de overige drie kwarten met afstand blijven.

Het tweede kwart start al meteen met weer een gemiste driepuntpoging en met missers onder het Limburgse bord. Weert scoort wel met driepunters en loopt uit naar 33-19. Otten en Filipan ontdekken dan even de ruimte in het midden van de thuisverdediging en doen iets terug: 35-25. Coach Vorenhout stelt in een time-out orde op zaken en voorkomt zo dat Rotterdam dichterbij komt: bij 44-32 gaan we rusten.

De scouting van de eerste helft geeft coach Salomon genoeg stof voor zijn praatje in de kleedkamer: Rotterdam 2 op 9 driepunters, Weert 5 op 9; Rotterdam 7 turn-overs, Weert 4. Dat verklaart voornamelijk het verschil van 12 punten.

Bij de start van het derde kwart lijkt Rotterdam meteen orde op zaken te stellen: een score met een rake bonus van Lucas Steijn brengt het verschil terug: 44-35. Maar Weert loopt toch uit; vooral door een uitblinkende Ormskerk en een toch moeilijk af te stoppen Van Kempen wordt het grootste verschil in de wedstrijd bereikt: 51-35. Aarts laat dan door het missen van twee vrije worpen de kans liggen om het verschil naar 18 punten te brengen.

Wat er dan bij Rotterdam gebeurt is voor de leek niet te verklaren: plotseling is er een gigantische vechtlust in de verdediging. Zo moet het ook gegaan zijn toen in Leeuwarden een achterstand van 29 punten werd goedgemaakt. Nu knallen ze in één keer door, van 58-47 naar 58-60 bij het eind van het derde kwart. Met deze kwartstand (14-28) denkt het publiek uit de Maasstad ‘erop en erover’.

Maar dat gebeurt niet: Weert haakt aan: 60-62, 64-62, 65-65, 68-67, 70-70, 72-73, 77-75. Het publiek zit op het puntje van de stoel. Wat een saaie wedstrijd leek, waarin Weert lang met rond de 14 punten voorstond, is het nu een kraker van formaat. Weer een Weertse driepunter en een rake vrije worp brengt de stand op 81-77 met nog 36 seconden op de klok.

In de tegenaanval gooit Theeuwkens de bal vanuit de uiterste hoek raak: 81-80. Weert hoeft slechts de aanval uit te spelen, maar een scrimmage op de kop van de bucket, waarbij Matthew Otten een prachtige keepersduik etaleert, zorgt voor balverlies bij Weert en een out-of-bounce bij Rotterdam. Er staat nog twee seconden op de klok en Ties Theeuwkens mag op de eigen helft de bal ingooien. Armand Salomon heeft geen time-outs meer, dus een stukje opschuiven zit er niet in. Theeuwkens gooit de bal naar Otten op de aanvalshelft, maar hij wordt zwaar verdedigd en raakt de bal maar half. Het is net genoeg voor Robert Krabbendam om de bal op te pakken. Hij staat een meter of twee van de middenlijn en hij heeft geen tijd om te denken. De klok staat op 1.5 seconden. Er is geen aarzeling, hij gaat omhoog, blijft ondanks de afstand in zijn schottechniek, de bal gaat hoog, Lucas Steijn staat onder het bord keurig uit te blokken voor de rebound, maar dat is niet meer nodig. De bal, die fantastische bal, zoeft ringloos door het net. Ontlading bij de Rotterdamse bank, Krabbendam ligt bedolven onder zijn teamgenoten.

Weer is Rotterdam ontsnapt en Houdini had het niet beter kunnen bedenken. Weert voelt zich ellendig en dat is zeer begrijpelijk, want als je zo lang een veilig lijkende voorsprong koestert, verdien je misschien wel meer om te winnen. Maar dat is basketbal, zeggen alle 124 toeschouwers dan ook. Het hadden er minstens 1240 moeten zijn.

Scores Rotterdam: Filipan 20, Krabbendam 15, Theeuwkens en Otten 13, Steijn 11, Stolk en Franke 5, Kok 1.
Scores Weert: Ormskerk 30, Van Kempen 17, Eduardo 12, Rosenmuller 11, Aarts 8, Fleuren 3.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s