Casteels: Rotterdam is goed bezig.

Geplaatst: 14 december 2014 in Wedstrijdverslag
Foto: Luka de Kruijf

Foto: Luka de Kruijf

Tot ver in het vierde kwart maakte Challenge Sports Rotterdam een goede kans om te stunten in de Vijf Meihal. Yannick Franke (32 punten) was niet te houden. De bredere selectie van Zorg en Zekerheid Leiden voorkwam uiteindelijk een stunt: 97-89.

Challenge Sports Rotterdam kwam met slechts zeven man naar Leiden. Lucas Steijn (knieblessure), Ivan Filipan (vinger uit de kom) en Vincent van Sliedregt (dunkwedstrijd in Milaan) ontbraken. Op voorhand zou je denken dat dit te weinig is om een op volle oorlogssterkte aantredend Zorg en Zekerheid Leiden te weerstaan. De verwachting was dan ook dat het Leidse publiek weer getrakteerd zou worden op veel dunks en een hoge score. Maar hoe anders verliep de wedstrijd. Met nog 2.33 minuten te gaan in het vierde kwart, staan beide ploegen nog steeds op gelijke hoogte. Worthy de Jong neemt dan op beide helften van het veld het initiatief, aanvallend, maar ook verdedigend door Yannick Franke, die zijn oude ploeg pijn deed met 32 punten, aan te pakken. Daardoor bleven de punten alsnog in eigen huis.

Het begin van de wedstrijd is eigenlijk typerend voor de hele avond. Een hard werkend Challenge Sports Rotterdam pakt een 0-6 voorsprong, terwijl de thuisploeg in die fase slechts één schot neemt. Eerst schiet Robert Krabbendam een driepunter binnen. Na een misser van Dylon Cormier dunkt Krabbendam hard over Will Felder heen. De Rotterdamse center mist zijn bonus, maar de thuisploeg levert net zo makkelijk de bal weer in, waarna Bart Stolk vanaf de lijn voor 0-6 zorgt. Zorg en Zekerheid Leiden reageert daarna alerter. Op een assist van Rogier Jansen dunkt Felder de thuisploeg op het scorebord. Daarna gaat het schieten van driepunters verder. Jansen, Yannick Franke, Jeroen van der List, Worthy de Jong en nogmaals Krabbendam schieten in het eerste kwart van downtown raak. Doordat Zorg en Zekerheid Leiden net iets sterker is in de aanvallende rebound, neemt de thuisploeg na tien minuten spelen een 27-23 voorsprong.

Als Felder in het begin van het tweede kwart door een schijnbeweging Krabbendam het moeras in stuurt en zijn derde dunk afrondt, komt Zorg en Zekerheid Leiden op 34-25 te staan. De Rotterdammers willen echter van geen wijken weten en plaatsen mede dankzij zes punten van Franke een 0-8 run. Opnieuw Felder leidt het herstel van de thuisploeg. De Amerikaan zou voor rust zeven schoten nemen en succesvol afronden. Met nog 2.46 minuten te gaan, brengt Felder met opnieuw een dunk het verschil op zeven punten: 42-35. Vaidas Tamasauskas geeft de bezoekers echter nieuwe energie. Franke maakt de opleving compleet door met een driepunter beide ploegen weer op gelijke hoogte te brengen: 46-46.

Foto: Luka de Kruijf

Foto: Luka de Kruijf

Ook na de pauze stort Challenge Sports Rotterdam niet in. Sterker nog, de Rotterdammers nemen brutaal de leiding en pakken mede dankzij een 4-point play van Franke zelfs een voorsprong van zes punten: 48-54. Halverwege het derde kwart komt de thuisploeg terug. Van 55-61 zorgen Felder (twee vrije worpen) en Van der List (driepunter) voor de Leidse aansluiting. Met nog een kleine drie minuten te gaan in de derde periode, wordt het Leidse publiek na hard werken van Cormier wakker. De Jong vindt in een break Joe Willman die Zorg en Zekerheid Leiden weer op een voorsprong zet: 68-67. Voor Jansen is de wedstrijd na het derde kwart voorbij. Met nog twee seconden te gaan, maakt hij een fout op een driepuntspoging van Franke en zijn reactie levert hem een technische fout – en vijfde persoonlijke fout – op. Franke benut de vier vrije worpen, zodat de Rotterdammers het laatste kwart ingaan met een 73-74 voorsprong.

Vlak daarna is het ook einde wedstrijd voor Mohamed Kherrazi. Beide ploegen wisselen de punten uit, maar na de 79-78 van Felder, op acht minuten van het einde, komt Challenge Sports Rotterdam niet meer op voorsprong. Via een and-1 en een driepunter van Van der List wordt het halverwege het laatste kwart 85-80. Tamasauskas (driepunter) en Bart Stolk zorgen binnen een minuut weer voor een gelijke stand. Na scores over en weer van Cormier en Franke, komt De Jong met een wel heel bizarre score. Half achter het bord vandaan laat hij een schot los dat via de bovenkant van de basket door de ring valt. Een steal van Jan Driessen leidt tot één rake vrije worp van Cormier die de score op 90-87 brengt. Ties Theeuwkens mist vervolgens een geforceerde driepunter, waarna Willman via een aanvallende rebound binnen de laatste minuut het verschil op vijf punten brengt: 92-87. Dat is te veel voor de Rotterdammers die Krabbendam en Stolk al kwijt zijn geraakt met vijf persoonlijke fouten.

“Mijn team heeft duidelijk geen respect getoond voor Rotterdam”, stelde coach Eddy Casteels na afloop. “Het was bijna lachwekkend wat hier vanavond gebeurde. We hebben weer aangetoond dat we niet kunnen verdedigen. Rotterdam maakte goed gebruik van onze zwakheden. Mijn complimenten voor Rotterdam. Ze zijn daar goed bezig.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s