ZZ Leiden schiet met scherp

Geplaatst: 14 februari 2015 in Wedstrijdverslag
Foto: Luka de Kruijf

Foto: Luka de Kruijf

Als Challenge Sports Rotterdam nog hoop had er een wedstrijd van te maken, kon die hoop na één kwart al de tas in. Zorg en Zekerheid Leiden kwam haarscherp uit de startblokken en ging via 7-35 op weg naar een duidelijke zege: 72-109.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden ontbraken vanavond Dylon Cormier (uit voorzorg aan de kant gehouden om zijn hamstring rust te geven) en Adeola Morren. De blessurelijst bij Challenge Sports Rotterdam baart meer zorgen. Ivan Filipan en Lucas Steijn, twee startende spelers, blijven geblesseerd aan de kant. Ook Robert Krabbendam, doorgaans de startende center, blijft lange tijd aan de kant. Hij was de hele week ziek geweest en doet alleen het laatste kwartier mee. Gelukkig besloot de Tucht en Geschillen Commissie vanochtend om Michael Kok geen extra straf te geven en het bij een schorsing van één wedstrijd te laten en die had Kok al uitgezeten.

De lijst met afwezigen wijst op een wedstrijd tussen Klein Duimpje en de Reus. Zo openen de Rotterdammers met vier kleinere spelers (Franke, Kok, Tamasauskas en Otten) en één lange man (Stolk). Tegen een agressief reboundende ploeg als Zorg en Zekerheid Leiden is dat vragen om problemen. Over de hele wedstrijd pakt de Leidse ploeg bijna net zoveel aanvallende rebounds (19) als Challenge Sports Rotterdam in zijn totaliteit (24).

In het eerste kwart laat Zorg en Zekerheid Leiden oogstrelend basketbal zien. Fastbreaks worden afgerond met makkelijke scores, waaronder een dunk van Mohamed Kherrazi. Rogier Jansen gooit een alley-oop pass naar Worthy de Jong die de bal via het bord binnen gooit. Onder de borden hebben Joe Willman en Will Felder vrij spel. Willman komt in de eerste periode tot 12 punten, Felder zit zijn ploeggenoot op de hielen met 8 punten.

Pas na drie minuten breekt Vaidas Tamasauskas de ban voor de Rotterdammers. Het is dan al 2-9. Yannick Franke komt tot vier punten in het eerste kwart, maar heeft daar al veel schoten voor nodig. Even gloort er hoop als Tamasauskas en Franke drie punten op rij scoren en de schade beperken tot 7-19. Voor het Leidse vijftal is dat nog niet genoeg. Er volgt nog een 0-16 run om het eerste kwart met klinkende cijfers af te sluiten: 7-35.

In de tweede periode brengen De Jong en Jeroen van der List het verschil snel naar 30 punten (10-40). Jan Driessen is bij Zorg en Zekerheid Leiden dan inmiddels al binnen de lijnen gekomen, even later gevolgd door de nieuwe Leidse aanwinst Maurice Creek. De bezoekers blijven met scherp schieten en sluiten de eerste helft af met een schotpercentage van 68,4%. Echt genadeloos krijgt Challenge Sports Rotterdam er verder niet meer van langs. Ties Theeuwkens komt lekker door met 8 punten en Franke schiet zichzelf al in de dubbele cijfers (11 punten). Niettemin is het bij rust al 32-63.

Na de pauze houden beide ploegen elkaar redelijk in evenwicht. Zorg en Zekerheid Leiden gaat wat slordiger spelen. Creek, die 18 minuutjes mee mag spelen en weer wat ritme opdoet (11 punten) loopt vier keer buiten de lijnen. De hilariteit is groot als zijn vervanger Driessen amper een aanval later ook buiten de lijnen stapt. Voor Leiden blijft Felder lekker door scoren. In de derde periode, die eindigt bij 53-89, scoort de Amerikaan 12 punten. Franke pakt voor de Rotterdammers ook weer 7 punten mee. Vincent van Sliedregt verrast iedereen met een paar lepe acties onder de borden.

Ondanks de ruime voorsprong laat Eddy Casteels duidelijk blijken dat hij niet tevreden is over het Leidse spel. De slordigheden en de terugval als de starters aan de kant zitten, zitten hem niet lekker. Felder en Floris Versteeg plaatsen nog wel wat dunks, terwijl Driessen verhindert dat Michael Kok een dunk kan plaatsen. Veel heeft de wedstrijd niet meer om het lijf. Bij 72-109 komt een einde aan de wedstrijd.

Voor Challenge Sports Rotterdam begint de start van 2015 op die van 2014 te lijken. Destijds speelde Challenge Sports Rotterdam een aardige eerste seizoenshelft en leek er voor wat betreft het halen van de play-offs geen vuiltje aan de lucht. De blessure van La’Shard Anderson gooide roet in het eten. Op de laatste speeldag pakte BC Apollo het laatste plekje in de play-offs en konden de Rotterdammers op vakantie.

In 2015 heeft de ploeg nog geen wedstrijd gewonnen. De laatste zege dateert van 21 december toen BC Apollo met 66-90 werd verslagen. Sindsdien zijn er zeven wedstrijden op rij verloren gegaan, al zaten daar wel twee bekerwedstrijden tegen Donar bij. Aris is de Rotterdammers ook al voorbijgestreefd en hebben de vijfde plaats overgenomen. Het gat ten opzichte van BSW (8 punten) en BC Apollo (10 punten) is nog groot, maar een overwinning op korte termijn – en het herstel van de geblesseerde starters – is nu wel gewenst. Dat moet dan gebeuren tegen BSW in Weert op 14 februari, anders vijf dagen later in een thuiswedstrijd tegen BC Apollo.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s