Challenge Sports verliest na one man show scheidsrechter

Geplaatst: 22 maart 2015 in Wedstrijdverslag
Foto: Luka de Kruijf

Foto: Luka de Kruijf

Het is niet gebruikelijk om in verslagen van basketbalwedstrijden in Nederland de rol van de scheidsrechter negatief te beschouwen, maar er wordt wel van de reporter van dienst verlangd de belangrijkste zaken van de wedstrijd te bespreken. En het belangrijkste en na afloop meest besproken moment was de fout die scheidsrechter Klaas de Vries in de laatste minuut toekende aan een scorende Yannick Franke. Iedereen, inclusief de spelers van Aris en de beide collega’s in het oranje, dachten dat er voor een fout op Franke werd gefloten. Maar De Vries pakte zijn moment. Met veel gebaren stormt hij op de jurytafel af, terwijl de spelers van Rotterdam elkaar feliciteren. We hebben de beelden keer op keer bekeken, maar kunnen niet anders concluderen dat van een aanvallende fout geen sprake was. Die was er wel in de volgende aanval van Aris waarbij Naigel Onuoha een uitstekende positie heeft en de grond in wordt gelopen. Dezelfde De Vries staat er boven op en doet … niets.

Natuurlijk had Challenge Sports het aan zichzelf te wijten dat het zover gekomen was; een voorsprong van 6 punten hoor je in de laatste twee minuten niet meer weg te geven. En natuurlijk heeft de ploeg in de slotfase van de wedstrijd verkeerde besluiten genomen. Maar uiteindelijk horen spelers een wedstrijd te beslissen en niet een scheidsrechter.

Een prachtige ambiance in het Rotterdamse Topsportcentrum gisteren. In het kader van de internationale dag tegen discriminatie en racisme was de stichting Radar wedstrijdsponsor en genoten de 800 toeschouwers van live-muziek in de pauzes. En ze kregen geen beste maar wel een ongelooflijk spannende wedstrijd voorgeschoteld.

Foto: Luka de Kruijf

Foto: Luka de Kruijf

Vaidas Tamasauskas opent de score met een driepunter en Lucas Steijn maakt zijn twee vrije worpen. Maar Michael Kok maakt een loopfout, Robert Krabbendam doet dat ook en Steijn loopt tegen een aanvallende fout aan. Het is slordig wat de ploeg van Salomon laat zien. Aris profiteert, scoort gemakkelijk en loopt uit naar een kleine voorsprong: 5-8. Twee steals (Franke en Theeuwkens) brengen de thuisploeg weer op voorsprong (11-10). Op een prachtige aanval na (Hakim!) waarin alle Rotterdammers de bal raken zonder een Friese hand ertussen, is het rommelig. De Friezen sluiten het eerste kwart met een kleine voorsprong: 17-19. Jackson-Cartwright scoort er in dit eerste bedrijf al zeven.

In het tweede kwart verandert er niet veel aan het spel van Rotterdam; de ploeg lijdt veel balverlies en kan daarom Aris niet van zich afschudden. Na een lange afwezigheid door blessureleed maakt Ivan Filipan drie minuten voor rust zijn rentree. Op de score heeft het geen invloed. De ploegen staan om beurten voor en het verschil blijft minimaal. We gaan rusten met een 35-34 voorsprong voor de thuisploeg.

Het derde kwart levert het leukste basketbal op. Franke scoort er weer lustig op los, maar ook Otten en Krabbendam vinden elkaar eenvoudig. Als de laatste dunkt na een assist van de eerste, komt er leven in het Topsportcentrum dat naar het einde van de competitie steeds voller loopt. Eerst moet bij Aris Nigel van Oostrum met een vingerblessure het veld verlaten. Later volgt bij Rotterdam Lucas Steijn. Later blijkt zijn hand gebroken, waardoor hij dit seizoen niet meer in actie komt. 58-55 staat het na het derde kwart.

Het biedt kansen voor de piepjonge Naigel Onuoha die halverwege het vierde kwart zijn eerste score in de eredivisie laat aantekenen. Overigens krijgt hij in vier minuten evenzovele fouten. Rotterdam is dan iets uitgelopen vooral door zeven punten op rij van Franke , die opnieuw zijn topscorerspositie in de DBL versterkt (69-65). De Rotterdammers lijken de winst te gaan pakken en komen met 74-68 voor in de 9e minuut. Als Franke de voorsprong naar 8 punten tilt en nog een vrije worp mag nemen, lijkt de wedstrijd en de vijfde plaats in de eindrangschikking binnen. Maar het feestje gaat niet door, er is een man die er anders overdenkt. U kent het verhaal inmiddels. Rotterdam is dan volledig van de leg en scoort niet meer. Aris doet dat wel en verlaat de Maasstad met de winst; 74-75.

Voor Challenge Sports is het zaak om over twee weken van Weert te winnen. Afhankelijk van de resultaten van Leeuwarden kan dan alsnog de vijfde plaats worden veilig gesteld. Het onderlinge resultaat tussen deze twee teams blijft in het voordeel van Challenge Sports.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s