Historie

Rotterdam Basketbal is de oudste club van Rotterdam en behoort ook tot de oudste van Nederland. De vereniging is opgericht in 1954 onder de naam A.M.V.J. Rotterdam. Die afkorting stond voor Algemene Maatschappij Voor Jongeren, een sociëteit annex jeugdhotel aan de Mauritsweg in Rotterdam. Het was de algemene Nederlandse tak van het Amerikaanse YMCA. De sociëteit werd vooral bezocht door Surinaamse en buitenlandse studenten die in Nederland kwamen studeren. Al in de beginjaren van de sociëteit werd een basketbal- en een volleybalvereniging opgericht, die hun wedstrijden speelden in het toenmalige A.M.V.J.-gebouw naast het vroegere Rijnhotel (tegenwoordig staan er nieuwbouwappartementen).

A.M.V.J. Rotterdam was een kleine club die wel vanaf 1970 gestaag groeide. Het eerste herenteam speelde in de landelijke Tweede en later in de Eerste divisie. Vanaf 1984-1985 werden er ambities ontwikkeld om met de club naar het hoogste niveau te promoveren. De puntjes verdwenen uit de naam omdat de afkorting niet meer relevant was. Er werden voor AMVJ sponsors gezocht en gevonden. Met het Rotterdamse bedrijf Gunco als belangrijkste partner stoomde de club naar de Eredivisie. Onder de naam Gunco Rotterdam werd tussen 1985 en 1988 drie maal achtereen gepromoveerd en werd het hoogste niveau bereikt.

AMVJ Rotterdam heette later nog De Schiestreek/Rotterdam Basketbal en Idétrading/Rotterdam Basketbal naar de hoofdsponsors van die jaren. Na twee tussenjaren in de Promotiedivisie speelt Rotterdam vanaf 1991 onafgebroken op het hoogste niveau. Belangrijkste sponsor in de laatste jaren is het Rotterdamse reïntegratiebedrijf Challenge Sports.

Rotterdam Basketbal is de gemeenschappelijke naam van een stichting (Stichting Rotterdam Ondersteuning Basketbal) en een vereniging. De stichting zorgt voor het professionele deel binnen de organisatie, de vereniging is verantwoordelijk voor de amateurtak. Samen maken zij zich sterk voor het opleidingstraject. Het onderscheid tussen deze twee is niet altijd even eenvoudig te maken, maar er zijn duidelijke afspraken gemaakt (in een convenant) over de taakafbakening.

Aan de opleiding van basketballers heeft Rotterdam Basketbal altijd hard gewerkt. Dat bleef niet zonder resultaten. In alle jeugdcategorieën bij de jongens werden nationale titels behaald.

Vanaf seizoen 2012-2013 heeft de organisatie nog sterker ingezet op de begeleiding van talenten zowel in hun basketbal- als hun studievaardigheden. Daarvoor is een strategisch plan geschreven voor de periode tot en met 2015. Het Eredivisieteam speelt momenteel onder de naam Challenge Sports/Rotterdam Basketbal College.

Advertenties